Στο στόχαστρο της εισαγγελίας τα λατομεία

0

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα λατομεία που λειτουργούν στην περιοχή Μερέντα του Μαρκοπούλου διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτης Πούλιος, σχετικά με καταγγελίες για τη στάση που κρατούν οι λατομικές επιχειρήσεις απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις.

Δημοσίευμα της εφημερίδος «Ελεύθερος Τύπος» οι ιδιοκτήτες των λατομείων εκμεταλλεύονται τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίζουν «παράνομα» άδειες για τη λειτουργία τους. Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δικαστικές αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται.

«Παρά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους από το Σ.τ.Ε, τις αποφάσεις της Νομαρχίας, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τα πρόστιμα των 2 εκατομμυρίων ευρώ που τους έχει επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, χθες (σ.σ. προχθές) δεκάδες φορτηγά με μπάζα πηγαινοέρχονταν και στους δυο λατομικούς χώρους», επισημαίνει το άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου».

Ο Δήμος Μαρκοπούλου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως «αντισυνταγματική» και «παράνομη» η απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, με την οποία ανακαλείται η διακοπή λειτουργίας του λατομείου της εταιρείας «Λατομεία Μαρκόπουλου» στη θέση Χώνι – Ντάγκλα της περιοχής Μερέντα.

Στην προσφυγή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία του λατομείου αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές και στη λατομική νομοθεσία. Η Μερέντα έχει χαρακτηριστεί από το 1989 αρχαιολογικός χώρος και αναδασωτέος, ενώ από τη λειτουργία του λατομείου βλάπτεται η υγεία και η ηρεμία των κατοίκων της περιοχής.

Πριν από λίγες ημέρες στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει και ο «Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μερέντας» Μαρκοπούλου Αττικής με το ίδιο αίτημα, ακύρωσης της απόφασης.

Σχόλια