Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.

0

Για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία κατατέθηκε στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο καθορίζει τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας που θα τηρεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί).

Το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα υποβάλλεται σε τακτικό και έκτακτο ιατρικό έλεγχο, ενώ θα εξετάζεται και η ψυχική υγεία τους.

Ακόμα, το σχέδιο Π.Δ. προβλέπει: «Οι αστυνομικοί που διατίθενται για τη λήψη μέτρων τάξης σε συγκεντρώσεις, δημόσιες συναθροίσεις και μαζικές εκδηλώσεις, καθώς και σε σοβαρά συμβάντα αστυνομικής φύσεως, θα φέρουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ειδική υπηρεσιακή εξάρτυση, κατάλληλη για την προστασία τους από επιθέσεις με αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους.

»Ειδικότερα, το προσωπικό των ΜΑΤ και Αποκατάστασης Τάξης και των Διμοιριών Υποστήριξης Αστυνομικών Διευθύνσεων, θα φέρει στολή κατασκευασμένη από βραδύκαυστο ή αντιπυρικό υλικό, καθώς και τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα διαφόρων σημείων του σώματος, κράνος, άρβυλα, πυροσβεστήρα, ασπίδα, αλεξίσφαιρο γιλέκο, προσωπίδα αερίων με κατάλληλο φίλτρο και αδιάβροχο. Για την προστασία του προσωπικού σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναθροίσεων κατά τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες διάπραξης έκνομων ενεργειών θα χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό και κινητά φράγματα».

Επίσης, τα περιπολικά που θα μεταφέρουν συλληφθέντες ή θα κάνουν προσαγωγές πολιτών θα έχουν σταθερό και άθραυστο διαχωριστικό υαλοπίνακα από τα πίσω καθίσματα. Παράλληλα, οι ειδικοί φρουροί πρεσβειών, πολιτικών προσώπων, κ.λπ. θα είναι σε σκοπιές κατασκευασμένες από ανθεκτικό υλικό και θα έχουν αλεξίσφαιρα τζάμια. Ακόμα, θα φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο και θα έχουν φορητό ασύρματο και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Τέλος, οι τροχονόμοι πλέον του αδιάβροχου με ανακλαστικές λωρίδες και τα λευκά γάντια, μπορούν να φορούν μάσκα για να μην εισπνέουν καυσαέρια.

Σχόλια