Στον Άρειο Πάγο η υπαγωγή των υπαλλήλων της Εμπορικής στο ΕΤΑΤ

0

Ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα κριθεί η συνταγματικότητα της υπαγωγής των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης θα τεθεί, με την εισήγησή του, ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, με το σκεπτικό ότι η υποχρεωτική επικουρική κοινωνική ασφάλιση εμπίπτει στην κρατική μέριμνα. Επιπλέον, ο κ. Κοσμίδης αναμένεται να αναφερθεί και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας του περασμένου έτους που έκριναν σύμφωνες με τις επιταγές του άρθρου 22 του Συντάγματος και τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ.
Παράλληλα, ο αρεοπαγίτης εκτιμάται ότι θα επισημάνει ότι συνταγματικά και νόμιμα η Εμπορική Τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2005, κατήγγειλε την από 25.10.1948 συλλογική σύμβαση εργασίας που προέβλεπε την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια με πρωτοβουλία του Συλλόγου των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Οι προσφεύγοντες δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, αλλά η Τράπεζα άσκησε αναίρεση, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 Ιανουαρίου.

Σχόλια