Στον Άρειο Πάγο ο φάκελος για τη Χ.Α

0

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ε. Κουτζαμάνη απέστειλε το φάκελο της Κρατικής Ασφάλειας για τη Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας.

Στο φάκελο περιλαμβάνονται 30 περιστατικά με εμπλοκή μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, την Τρίτη στο Κερατσίνι.

Στη συνοδευτική επιστολή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι, «οι αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας». Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές, οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις θα αφορούν τους ποινικά εμπλεκόμενους και όχι το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ή την ηγεσία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του 34χρονου ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση [Link] νομοθετικής παρέμβασης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διεύρυνση των προϋποθέσεων αξιοποίνου για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 195 ΠΚ, περί εγκληματικών οργανώσεων και σύστασης ένοπλης ομάδας, αντίστοιχα. Στόχος είναι η αυστηροποίηση του σχετικού ποινικού πλαισίου, έτσι ώστε οι «ομάδες κρούσης» υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζονται ως εγκληματικές οργανώσεις ή ένοπλες ομαδες.

Σημειώνεται τέλος, ότι με σημερινή εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας παύει η διάθεση αστυνομικών συνοδών, στους οποίους είχε ανατεθεί η προστασία των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έως ότου αποφανθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί των κοινοποιηθέντων στοιχείων.
 

Σχόλια