Στον Οικονομικό Εισαγγελέα τα στοιχεία για δωροδοκίες από πολυεθνικές

0

Φάκελο με όλα τα στοιχεία για την υπόθεση πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιύνταν στην Ελλάδα και δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας, παρέδωσε  ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη.

Συγκεκριμένα, τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε πρόστιμα 350 εκ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια στις εν λόγω  πολυεθνικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Ελληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών όπως των Σκοπίων όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Ο κ.Σούρλας ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι δικαστικές αρχές της χώρας μας που είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή σε ποιες προτίθενται να προβούν για την καταβολή στο ελληνικό δημόσιο των ποσών που καταχράστηκαν, ποιες ποινικές κυρώσεις αλλά και διοικητικές επεβλήθησαν για όσους κατείχαν θέσεις του δημοσίου.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γ.Γ.Διαφάνειας πατήστε εδώ