spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣτΠ: Πλημμελής η νοσηλεία διαβητικού παιδιού που απεβίωσε

ΣτΠ: Πλημμελής η νοσηλεία διαβητικού παιδιού που απεβίωσε

spot_img
spot_img
spot_img

Σοβαρές ενδείξεις πλημμελειών, κατά τη διάρκεια νοσηλείας διαβητικού ανηλίκου, ασθενή σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο, διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας.

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά που εκτίθενται στο πόρισμα της Αρχής, ο ασθενής αφίχθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, με βαριά διαβητική κατοξέωση. Σύμφωνα με το πόρισμα, στο ΤΕΠ δεν έγιναν όλες οι ενδεικνυόμενες εξετάσεις, ούτε και καταγραφές ζωτικών σημείων, όπως προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα, με σκοπό την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης, με αποτέλεσμα να μην ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στη συνέχεια, λόγω ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, ωστόσο λόγω ανακοπής που υπέστη ο ανήλικος κατά μεταφορά, μεταφέρθηκε πίσω στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο, όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης, για να διαμετακομιστεί εκ νέου αργότερα στο Νοσοκομείο Παίδων. Εκεί διαπιστώθηκε εκτεταμένο εγκεφαλικό οίδημα, κάτι που αποτελεί τη χειρότερη επιπλοκή της συγκεκριμένης νόσου, και ο ανήλικος ασθενής κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.
Η Αρχή τονίζει στο πόρισμά της, ότι η διακομιδή θα έπρεπε να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν πληρούνταν ούτε ως προς τη σταθερότητα της κατάστασης του ασθενούς, ούτε ως προς την καταλληλότητα του μέσου διακομιδής και του συνοδού ιατρού. Επίσης διαπίστωσε πλημμέλειες τόσο στους ιατρικούς χειρισμούς του περιστατικού, όσο και στη μετέπειτα έρευνα που διενήργησε η αρμόδια ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας).

O Σύνηγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η σωστή αντιμετώπιση του παιδικού διαβήτη θα μπορούσε να προλάβει σοβαρές παρενέργειες (μεταξύ αυτών και το θάνατο) από τη νόσο. Τονίζει δε, ότι η παράλειψη σωστής διερεύνησης των καταγγελιών των πολιτών οδηγεί σε αδυναμία εντοπισμού των προβλημάτων και συνεπώς αδυναμία λήψης των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Επίσης επισημαίνει ότι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των γιατρών για την πρόληψη της διαβητικής κετοξέωσης έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία και ότι η λήψη προληπτικών μέτρων, σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να μηδενίσει το ποσοστό εμφάνισης και τους συνεπαγόμενους θανάτους της συγκεκριμένης επιπλοκής, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

spot_img

Lawjobs