ΣτΠ: Προβληματικό το καθεστώς είσπραξης οφειλών στο Δημόσιο

0

Σύμφωνα με διαπίστωση του Συνηγόρου του Πολίτη, για την οποία έγινε εκτενής συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η αυστηροποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών, είτε πρόκειται για φορολογικές, είτε για ασφαλιστικές, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες συρρίκνωσης δικαιωμάτων των πολιτών.

Τόσο η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, όσο και οι βοηθοί Συνήγοροι, επεσήμαναν ότι υπάρχει εξαιρετική αυστηροποίηση και εντατικοποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών από τη διοίκηση, μέχρι και με κατασχέσεις για μικροποσά, που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες.

Στα πλαίσια αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες που προσφεύγουν με αναφορές τους στον Συνήγορο, ενημερώνουν κυρίως για προβλήματα που αντιμετώπισαν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Τους τελευταίους 4-5 μήνες έγινε παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ακατάσχετο, καθώς αν μοναδικό εισόδημα είναι αυτό που προέρχεται από ενοίκιο, δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το ακατάσχετο όριο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Συνηγόρου, με συνέπεια πολλοί πολίτες χωρίς σύνταξη, ασφαλιστικά επιδόματα, αλλά με μόνο ένα ενοίκιο να μην προστατεύονται.

Προβληματικό χαρακτήρισε ο Συνήγορος του Πολίτη και το γεγονός ότι από το 2011 υπάρχει νόμος που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη για χρέη στο δημόσιο καθώς και το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κατασχέσεις και πέραν του ακατάσχετου ορίου.

Σχόλια