Συγκροτείται το εκκλησιαστικό δικαστήριο για τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα

0

Με καθυστέρηση πέντε ετών, συγκροτείται το δευτεροβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο για να εξετάσει την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα.
Ενδεικτικό της περιπλοκότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μητροπολιτών, που έχουν κληθεί ως μέλη του, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν. Για τον λόγο αυτό, έχουν κληθεί 50 αρχιερείς, μολονότι απαιτούνται μόλις 14 για τη συγκρότηση του δικαστηρίου.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος έχει ασχοληθεί με την υπόθεση αρκετές φορές, καταλήγοντας, ωστόσο, σε αντιφατικές αποφάσεις. Την 11η Νοεμβρίου 2008 η ΔΙΣ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας την κατάργηση του νόμου του 1983, βάσει του οποίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2005 ο πρώην Αττικής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Αρκετούς μήνες αργότερα, την 9η Μαρτίου 2009, η Σύνοδος, ως πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, απήλλαξε με βούλευμά του τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη.
Ο Άρειος Πάγος, τη 19η Μαρτίου του 2009, έκρινε ότι δικαίως το Εφετείο καταδίκασε τον Παντελεήμονα σε κάθειρξη 6 χρόνων, γεγονός που σημαίνει ότι ο Παντελεήμονας ορθώς καθαιρέθη. Τα μέλη της ΔΙΣ και πάλι ως πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου, συνεδρίασαν στις 16 Μαΐου 2009 και εφάρμοσαν τον νόμο.

Σχόλια