Συλλήψεις για παροχή παράνομων υπηρεσιών στο διαδίκτυο

0

Στη σύλληψη δύο νεαρών 21 και 28 ετών, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν στις πόλεις των Χανίων και της Λαμίας, προχώρησαν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι κατέβαζαν σε ιστοσελίδες που είχαν δημιουργήσει κινηματογραφικές ταινίες.

Οι ταινίες αυτές ήταν πλέον προσβάσιμες σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη του διαδικτύου, είτε για μεταφόρτωση είτε για απευθείας προβολή. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα, ύστερα από ψηφιακή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε δύο (2) ιστοσελίδες του διαδικτύου, μετά από καταγγελία – μήνυση εταιρείας προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, διαπιστώθηκε ότι οι δύο (2) συλληφθέντες ήταν διαχειριστές δύο (2) ιστοσελίδων, στις οποίες κατέβαζαν διαδικτυακά κινηματογραφικό υλικό. Το υλικό αυτό αποτελούσε προϊόν πνευματικού δημιουργήματος το οποίο καλύπτονταν από τις σχετικές ρυθμίσεις για την πνευματική νομοθεσία.

Από τις επιτόπου ταυτόχρονες έρευνες που διενεργήθηκαν, στις πόλεις των Χανιών και της Λαμίας, από κλιμάκια Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, βρέθηκαν :

    Στην κατοικία του 21χρονου, στα Χανιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο      (2) σκληροί δίσκοι Η/Υ και ένα (1) φορητό αποθηκευτικό μέσο ( usb stick )
    Στην κατοικία του 28χρονου κατασχέθηκε ένας φορητός Η/Υ.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, και στις δύο περιπτώσεις, οι συλληφθέντες είχαν τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Οι δύο (2) συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κατά τόπο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
 

Σχόλια