Σύμβαση για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακομεταχείριση

0

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες και γενικά όσοι έχουν άσυλο, καθώς και τα παιδιά τους και οι σχέσεις τους με τη Δικαιοσύνη, θα είναι το αντικείμενο της 28ης Συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος θα προβεί σε σχετικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Στην ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αναφερθεί στα νομοθετικά μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για όλους αυτούς τους τομείς και στις νέες προσεγγίσεις που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να χαρακτηρίζει τον χειρισμό των περιπτώσεων αυτών από τη Δικαιοσύνη.
Εκτός από τα μείζονος σημασίας αυτά κοινωνικά θέματα και προβλήματα που αφορούν σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υπογράψουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία όλων των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακομεταχείριση, με την οποία θεσπίζονται νέες αυστηρές διατάξεις και κυρώσεις.
Το θέμα της «πρόσβασης στη Δικαιοσύνη των ευπαθών ομάδων» θα τονίσει ο κ. Χατζηγάκης, «βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας. ¨Μην αδικείς τους αδυνάτους¨ είχε συμβουλεύσει την ανθρωπότητα ο Σόλων. Μια προτροπή που κρύβει μέσα της το μεγαλείο της ανθρωπιάς. Όμως ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, όπου οι εθνικές πολιτικές ταλαντεύονται και δοκιμάζονται υπό το βάρος των εξελίξεων της παγκοσμιοποίησης.
»Είναι ακριβώς η στιγμή κατά την οποία καλούμαστε όλοι να διασφαλίσουμε έμπρακτα την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο σεβασμός της ελευθερίας, της ισότητας και της ηθικής απέναντι στον άνθρωπο γενικά καθιστά τις διάφορες ευπαθείς ομάδες, μια κατηγορία απέναντι στην οποία μετριέται πραγματικά τόσο η ανθρωπιά μας, όσο και η θεσμική μας αποτελεσματικότητα».

Σχόλια