Συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προωθεί η κυβέρνηση

0

Την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως βασική του προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η επιλογή θα γίνεται μεν από το υπουργικό συμβούλιο, όπως και σήμερα, αλλά στη διαδικασία θα συμμετέχει πλέον με ουσιαστικό τρόπο και η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φόρμουλα εφαρμογής της ρύθμισης αυτής θα βασίζεται στην πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2006. Δηλαδή, τουλάχιστον τρία πρόσωπα για καθεμία από τις προς πλήρωση θέσεις στην κορυφή της Θέμιδας θα περνούν από ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συνέχεια η επιτροπή θα συντάσσει έκθεση που θα τίθεται υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός έθιξε στην ομιλία του και άλλα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον νομικό κόσμο, όπως το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, για το οποίο δεσμεύθηκε να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς. Επίσης, συμμερίστηκε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και διαφορετικής αντιμετώπισης των ήσσονος σημασίας μορφών παραβατικής συμπεριφοράς. Όσον αφορά στην προώθηση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, προανήγγειλε τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσίευση όλων των υπογραφών υπουργών και των πράξεων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης στο Διαδίκτυο και εισαγωγή νέου εκλογικού νόμου, με τον οποίο θα κατατμηθούν οι αχανείς σημερινές περιφέρειες που, κατά τον κ. Παπανδρέου, ευνοούν την αδιαφάνεια.

Σχόλια