Συμμετοχή των Δικηγόρων και παλμός στην πορεία της Αθήνας κατά του ασφαλιστικού

0

 

Ιδιαίτερη δυναμική ήταν η συμμετοχή των δικηγόρων στην μεγάλη πορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών κατά του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.

Οι δικηγόροι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΔΣΑ και πορεύθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, ζητώντας με συνθήματα την απόσυρση του εξοντωτικού ασφαλιστικού προσχεδίου.
Σε ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της συγκέντρωσης, στη πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής, επεσήμανε ότι το δικηγορικό σώμα, με ενότητα και αποφασιστικότητα, δηλώνει την αντίθεσή του στο προσχέδιο της κυβέρνησης για τη φερόμενη ως “ασφαλιστική μεταρρύθμιση”.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε κατά την ομιλία του:

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ουσιαστική συμμετοχή για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος.
Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρεπή μας διαβίωση, την επαγγελματική μας υπόσταση και ανάπτυξη.

Ο δικηγόρος δεν είναι μόνον ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι και λειτουργός, που η αποστολή του συνδέεται με τη νομική συμπαράσταση. Με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Με τη διαφύλαξη των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες -και ειδικότερα οι δικηγόροι- διατυπώσαμε εξ´ αρχής δημόσια τη θέση ότι το επίμαχο προσχέδιο δεν συνιστά μια πραγματική και αξιόπιστη πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Με επιχειρήματα και αριθμούς καταδείξαμε ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ατελές και ανορθολογικό. Είναι δημευτικό του εισοδήματος. Είναι μη βιώσιμο. Δεν είναι συζητήσιμο.

Το προσχέδιο αυτό στερείται βασικών προϋποθέσεων μιας σοβαρής και αξιόπιστης πρότασης, διότι:

-Δεν σέβεται
θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς της κοινωνικής ασφάλισης. Η ανταποδοτικότητα μοιάζει με άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο του προσχεδίου.
Δεν θεμελιώνεται σε αναλογιστική μελέτη, τεκμηριωμένες ποσοτικοποιήσεις και εμπεριστατωμένα στοιχεία. Τα ζητήσαμε και δεν μας εδόθησαν.
Δεν περιέχει πρόβλεψη επιπτώσεων. Τη ζητήσαμε και δεν τη λάβαμε.
-Κυριαρχείται από πρόδηλη σύγχυση ασφαλιστικών ρυθμίσεων και φορολογικών επιδιώξεων.
-Εμφορείται από σκοπούς και λογικές, που δεν συνάδουν με την κοινωνική ασφάλιση. Είναι αυτονόητο ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο ανάκτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ούτε μπορεί να θεμελιώνεται σε τοξικές  “ταξικές” διαφορές και άστοχες διακρίσεις μεταξύ “αδύναμων” και “φοροφυγάδων”.
Δεν λαμβάνει υπόψη την εισφοροδοτική ικανότητα.
Δεν συνεκτιμά την απασχόληση και την ανάπτυξη.
 

Σχόλια