spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣυναντήσεις εκπροσώπων της τρόϊκα με θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης

Συναντήσεις εκπροσώπων της τρόϊκα με θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών   κ. Ε. Νικόπουλου, μη προγραμματισμένη συνάντηση με το κλιμάκιο εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα, ενώ το Σάββατο (1/10) το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον  Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και το Γ. Γ. του υπουργείου κ. Ν. Κανελλόπουλο

Ειδικότερα κατά την πρώτη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Αθανασίου , ο Αν. Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και το μέλος του ΔΣ κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου. Κατά τη συνάντηση, από τους Δικαστικούς Λειτουργούς που μετείχαν αναπτύχθηκε:

1) Το θεσμικό πλαίσιο της Δικαστικής Λειτουργίας, με την επισήμανση των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την διάκριση και ισοτιμία των τριών Λειτουργιών και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών.

2) Το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων και καθορίζει τις συνθήκες εργασίας μας.

3) Τα στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η τεράστια δικαστηριακή ύλη που ετησίως εισάγεται στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια ,ο μεγάλος αριθμός των εκδιδομένων  αποφάσεων ανά  Δικαστή ετησίως και το υψηλό επίπεδο δικαιοδοτικού έργου που παράγεται.

4) Ο ρόλος και η σημασία  της αιτιολογίας των Δικαστικών αποφάσεων αλλά ταυτόχρονα και η επίδραση του παράγοντα αυτού στον πραγματικό χρόνο έκδοσης τους.

5) Το ζήτημα της μη πλήρωσης αλλά και μείωσης των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών στα Δικαστήρια του πρώτου βαθμού.

6) Το ζήτημα της μη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων. .

7) Το ζήτημα της μείωσης κατά 38,5% των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών και των πολύ  σημαντικών μειώσεων του εισοδήματος των Δικαστικών Υπαλλήλων και των ατομικών και κοινωνικών συνεπειών που έχουν προκαλέσει.

8) Το αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τη διαίρεση των μεγαλύτερων Δικαστηρίων της Χώρας σε μικρότερες περιφέρειες.          .

9) H ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και την πρόσληψη  εξειδικευμένου
για την εξυπηρέτηση των νέων εφαρμογών.

Κατά τη συνάντηση του Σαββάτου ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι έχει αναλάβει ρητή δέσμευση πρωτίστως ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίστηκε ότι προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουν ήδη θεσπισθεί διατάξεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθεί η εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, έχει ήδη θεσπιστεί ο νόμος για τη Διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις ενώ προωθούνται και νέοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών. Επίσης, ο κ. Παπαϊωάνου τόνισε εκ νέου ότι η ψηφιακή δικαιοσύνη, το λεγόμενο e-justice, αποτελεί πρώτο πυλώνα προτεραιότητας της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» υπάρχουν σε εξέλιξη και υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς έργα αρμοδιότητας του ΥΔΔΑΔ με σκοπό την προώθηση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας μέσω παρεμβάσεων στον τομέα της μηχανοργάνωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ώστε οι πολίτες και το σύνολο του νομικού κόσμου να μπορούν σε σύντομο χρόνο να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

 Έντονη ήταν η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην επίσκεψη της τρόϊκα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο οποίος με ανακοίνωση του Προέδρου του κ. Ι. Αδαμόπουλου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη ο νομικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε το γεγονός της σημερινής επίσκεψης εκπροσώπων της «τρόικας» στο Πρωτοδικείο Αθηνών και της συνάντησής τους με την ηγεσία αυτού και το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη της «τρόικας» ζήτησαν στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το ζήτημα που ανακύπτει από την εν λόγω επίσκεψη είναι καθαρό θεσμικό,  καθώς διαπιστώνουμε με θλίψη μία άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο και την ιδιότητα υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθιστώντας μάλιστα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δικαστές απολογούμενους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον κλάδο μας, προβαίνοντας σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, ενέργειες οι οποίες ουδόλως αρμόζουν σε μια ομάδα ανθρώπων «έξωθεν» προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση.»

 

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συνάντηση υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με την τρόϊκα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με την τρόϊκα

ΔΣΑ: Δήλώση του Προέδρου του Δ.Σ.Α για την επίσκεψη της λεγόμενης «τρόϊκας» στο Πρωτοδικείο Αθηνών
 

spot_img

Lawjobs