Συνάντηση Καστανίδη με δικηγόρους για το άνοιγμα του επαγγέλματος

0

Άκαρπη απέβη η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με αντικείμενο τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος. Την πρώτη συνάντηση θα διαδεχθεί και νέα επαφή των δύο πλευρών, την Πέμπτη,13 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών.
Εκτιμάται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος θα γνωστοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας, ενώ τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, θα συγκληθεί στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις της.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας αντιτάσσεται στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων και των Συλλόγων, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι δικηγόροι προτείνουν την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ταχθεί υπέρ της διασφάλισης των ελάχιστων αμοιβών, της ποσοτικής αύξησης και της οριζόντιας επέκτασής τους στο σύνολο των νομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι δικηγόροι αντιτίθενται τόσο στην κατάργηση διάταξης του Κώδικα Περί Δικηγόρων, που απαγορεύει και τιμωρεί ως πειθαρχικό αδίκημα τη διαφήμιση, όσο και στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών.
Σε περίπτωση που οι θέσεις τους δεν γίνουν δεκτές, οι δικηγόροι της χώρας απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας έως και το επόμενο καλοκαίρι.

Σχόλια