Συνάντηση της Ένωσης Δικαστών με τον ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης και την ΑΑΔΕ

0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, βασικά θέματα τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων αρχών, κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της εβδομάδας, ειδκότερα: 

(α) Υπουργείο Δικαιοσύνης – Πρόταση προς επανεξέταση του πειθαρχικού ελέγχου, για καθυστέρηση στη δημοσίευση πολιτικών αποφάεων

(β) ΑΑΔΕ – Τέθηκε το θέμα της επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης

(γ) Άρειος Πάγος – Κατατέθηκε στον Πρόεδρο του ΑΠ η θέση της ΕΔΕ για τη σημασία της γνωμοδοτικής Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί των συνταγματικά αμφισβητούμενων διατάξεων του Ν.4512/2018, περί της υποχρεωτικότητας της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

“Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παπασπύρου. Καταθέσαμε πρόταση ώστε ο πειθαρχικός έλεγχος για καθυστέρηση στην δημοσίευση πολιτικών αποφάσεων να μην στηρίζεται αποκλειστικά στο χρονικό κριτήριο αλλά να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των δικογραφιών που έχει επεξεργαστεί και περαιώσει ο δικαστικός λειτουργός στην διάρκεια του δικαστικού έτους. Με τον τρόπο αυτό συνεκτίμησης των δύο κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολικά μεγάλη χρέωση των δικαστικών λειτουργών, γίνεται δικαιότερος ο πειθαρχικός έλεγχος για καθυστερήσεις. Επίσης προτείναμε την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης κατά το πρότυπο της διοικητικής δίκης ώστε στις εργατικές και πτωχευτικές διαφορές να καθορίζεται ανώτατος αριθμός των εναγόντων σε κάθε δικόγραφο. Η πρόταση αυτή έλαβε υπόψη της την κατάθεση δικογράφων με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ενάγοντες που δημιουργούν δυσλειτουργίες στην κατανομή των
δικογραφιών, καταδικάζουν σε ανυπαίτια καθυστέρηση τους δικαστές που τις χρεώνονται και εμποδίζουν την ταχεία έκδοση αποφάσεων. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, υπήρξε απόλυτη κατανόηση των αιτημάτων μας και δέσμευση από τον κ. Γενικό Γραμματέα να τα εξετάσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Χθες έγινε η συνάντηση των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλή. Συζητήθηκε το ζήτημα της επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης που εσφαλμένα υπολογίστηκε επί των αναδρομικών που καταβλήθηκαν τα έτη 2012-2013 αλλά και σε σχέση με τον υπολογισμό της επί του επιδόματος βιβλιοθήκης. Ο κ. Διοικητής υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα τα αιτήματά μας και την πιθανότητα έκδοσης σχετικής εγκυκλίου. Κατόπιν τούτου οι συνάδελφοι που δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια θα πρέπει να αναμένουν νεώτερη ανακοίνωση της Ένωσης.

Χθες επίσης καταθέσαμε εγγράφως στον κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου την θέση της Ένωσης για την ουσιαστική σημασία που θα είχε η γνωμοδοτική Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επί των συνταγματικά αμφισβητούμενων διατάξεων του ν. 4512/2018 περί της υποχρεωτικότητας της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.

Σχόλια