Συνάντηση τουΥπουργού Δικαιοσύνης με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης

0

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο συναντήθηκε εχθές ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα αναφορικά με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Γιάγκλαντ εξέφρασε την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την ανησυχία του για τη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Ειδικότερα τόνισε τη διαθεσιμότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης προς παροχή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση υποθέσεων ασύλου-μετανάστευσης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης προς δικαστικούς λειτουργούς.  Υπογράμμισε, δε,  την κρισιμότητα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που έχουν σταθερά απασχολήσει τη νομολογία του Στρασβούργου, όπως η επιτάχυνση της δίκης και οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αιτημάτων ασύλου σημείωσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των αρμόδιων για την εξέταση αιτημάτων επιτροπών και επισήμανε την ανάγκη ευρύτερης στήριξής τους, ώστε να διασφαλίζεται η εξατομικευμένη και ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε, ότι με τον πρόσφατο σχετικό νόμο μειώθηκε ο υπερπληθυσμός των φυλακών. Επιπλέον, η προγραμματισμένη διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και η ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης θα συμβάλουν στην παραπέρα βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Τέλος, η ευρύτερη συνεργασία του Υπουργείου με τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα, θα συμβάλει στην εποπτεία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και των εργαζομένων στο σωφρονιστικό σύστημα.

Τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης συνόδευε ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία παρόντες ήταν ο ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου, ο Πρέσβης κ. Π. Στουρνάρας, Διευθυντής της Δ3 Δ/νσης του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.

Σχόλια