Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα

0

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Π. Παναγιωτόπουλου. Ο υπουργός καλωσόρισε τους εκπροσώπους της πνευματικής δημιουργίας, αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων, “που, υπό αντίξοες συνθήκες, συνεισφέρουν φορολογούμενες και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), κ. Μιχαήλ Μαργαρίτης, κάλεσε τους ενδιαφερομένους σε «διάλογο με νηφαλιότητα», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «κοινά βήματα για τη σύγκλιση των απόψεων λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, που οδηγεί δημιουργούς και χρήστες σε αδυναμία».

Απο την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΟΠΙ και Πρόεδρος των εργασιών της επιτροπής,
κ. Ειρήνη Σταματούδη* διαβεβαίωσε ότι θα ακουστούν όλες οι απόψεις πριν η Επιτροπή καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εργασίες της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση, θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες και στη συνέχεια προβλέπεται η λήψη νομοθετικών διορθώσεων, όπου αυτό απαιτείται.

Κατα τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της πειρατείας στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ο υπουργός σημείωσε ότι ο νέος νόμος θα είναι αυστηρός “απέναντι στους εκ συστήματος παρανομούντες, σε αυτούς που κάνουν “μπίζνες” εις βάρος της κοινωνίας» ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ήδη ενσωματωθεί δυο ευρωπαϊκές οδηγίες, που προστατεύουν τον κόσμο της δημιουργίας μαζί με τον κόσμο της παραγωγικής διαδικασίας.