Συνεδρίασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη

0

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μετά την συνεδρίαση η Ένωση Εισαγγελέων ανακοίνωσε τα εξής:

Εκφράζουμε, για μια ακόμα φορά, την επιθυμία και προσδοκία μας για ταχεία και πλήρη εκκαθάριση όλων των υποθέσεων διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς και για παραδειγματική τιμωρία εκείνων που θα κριθούν ένοχοι. Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι συνεχώς δημοσιοποιούμενες, υπό τύπον διαρροών, αναφορές σε αόριστες περιπτώσεις διαφθοράς αορίστως περιγραφόμενων δικαστικών λειτουργών, συντηρούν το κλίμα γενίκευσης που αδικεί κατάφωρα την συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών και πλήττει το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε σύνδεση των όποιων κρουσμάτων διαφθοράς με το σύστημα διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών. Δηλώνουμε, ως αμετακίνητη θέση μας, ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την δημοκρατία και την διαφάνεια στον χώρο της Δικαιοσύνης και ότι κάθε απόπειρα κατάλυσής του αποτελεί πλήγμα για την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των εισαγγελέων και των δικαστών.

Αναφορικά με το ζήτημα των αθρόων – μαζικών μεταθέσεων δικαστικών λειτουργών (με μόνο κριτήριο την πολυετή υπηρεσία τους σε κάποια εισαγγελία ή δικαστήριο), απευθύνουμε ύστατη έκκληση στα αρμόδια θεσμικά όργανα, στα οποία προσβλέπουμε πάντοτε με εμπιστοσύνη, να επανεξετάσουν το ζήτημα, με βάση την χρονική συγκυρία εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και, τουλάχιστον, να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για μεταγενέστερο χρόνο.

Σχόλια