Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για «το μέλλον της Ευρώπης»

0

Στη συνεδρίαση, ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κύριος Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο οποίος οριοθέτησε την οπτική του Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο επόμενο διάστημα. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σε σχέση με τα κρίσιμα διακυβεύματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης, «η συζήτηση τώρα αρχίζει στην Ευρώπη και θα κορυφωθεί στις ευρωεκλογές του 2019», σημείωσε δε ότι η εντύπωση την οποία αποκόμισε από την πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Κρατών μελών της Ε.Ε. «είναι ότι μέσα από τις παρεμβάσεις απ’ όλο το φάσμα των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη αναδεικνύεται μια ισορροπία ως προς την ανάγκη συνέχισης του εγχειρήματος και αποτροπής των ακραίων ευρωσκεπτικιστικών τάσεων και των τάσεων διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Έχουμε θέσει ως τροποποίηση στη διακήρυξη της Ρώμης, που πρόκειται να υιοθετηθεί το Σάββατο, μια προσθήκη που αναφέρεται στην ανάγκη να έχουμε απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα επιμείνουμε. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, για τον απλό λόγο ότι το σημερινό στάτους κβο δεν είναι υπερασπίσιμο. Υπάρχει, βέβαια, το ερώτημα αν θα το ξεπεράσουμε προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με τις κοινωνικές ρίζες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των αγώνων των λαών, για πάνω από 150 χρόνια, ή αν θα ξεπεραστεί από τις ξενοφοβικές ακροδεξιές φωνές αυτών που ζητούν ένα εθνικό παρελθόν κυριαρχίας που, όπως το περιγράφουν, ποτέ δεν υπήρχε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και, ουσιαστικά, από τους αγώνες των λαών και από τη δυνατότητα να φτιαχτούν αυτοί οι νέοι μεγάλοι προοδευτικοί συνασπισμοί, οι νέες συμμαχίες δυνάμεων, θα εξαρτηθεί η τελική έκβασή του».

Όπως σημείωσε τέλος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης «η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής μας φιλοδοξεί να ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο θεσμικής συζήτησης εντός της Βουλής των Ελλήνων, σε σχέση με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η επιτροπή μας σκοπεύει να διοργανώσει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία στόχος μας είναι να συμμετάσχουν, εκτός από τους βουλευτές, και ακαδημαϊκοί αλλά και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να ακουστούν όλες οι απόψεις, σε σχέση με το θέμα της πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από εδώ και πέρα».