Συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον “Καλλικράτη”

0

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τις επικείμενες αρνητικές εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας κ.κ. Μαρκουλάκη και Καρλή, που πρότειναν στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορριφθούν οι αιτήσεις δεκάδων δήμων και κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η συνένωση των δήμων που έγινε με τον νόμο 3852/2010.
Κατά τη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε με υπαιτιότητα όχι του δικαστηρίου αλλά του Δημοσίου που δεν απέστειλε εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία, οι δικηγόροι των δήμων τόνισαν ότι κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των δήμων.
Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές συνενώθηκαν σε έναν δήμο χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε καν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής. Επεσήμαναν ακόμη ότι οι συνενώσεις έγιναν με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Στον αντίποδα, ο δικηγόρος του Δημοσίου επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο οδηγηθεί σε αντίθετη άποψη από αυτήν των δύο εισηγητών, αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά της αναμέτρησης. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Οι δύο πλευρές καλούνται στη συνέχεια της διαδικασίας να καταθέσουν υπόμνημα απαντώντας στο ερώτημα του αντιπροέδρου του δικαστηρίου κ. Σ. Ρίζου, ο οποίος εξέφρασε το ερώτημα μήπως πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη» υπάρχουν οικονομικά κριτήρια.

Σχόλια