Συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της 30-01-2015

0

Στις 30 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου αποφασίσθηκε ομόφωνα η υποβολή στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης αιτημάτων, για την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, τα οποία παρέμειναν σε εκκρεμότητα, παρά τα επίμονα αιτήματα της Ένωσης στον απελθόντα υπουργό Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται: α)η τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012, οι οποίες περιορίζουν την ανεξαρτησία των Δικαστών και υποβαθμίζουν τον θεσμικό τους ρόλο, β)η κατάργηση της διάταξης του Ν. 4312/2014, γ) αύξηση των οργανικών θέσεων του πρώτου βαθμού, με αντίστοιχη αύξηση των εισαγόμενων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, δ) κάλυψη του μεγάλου αριθμού των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων καθώς και ε) την εφαρμογή στο σύνολό της, της απόφασης 88/2013 του Ειδικού Δικαστηρίου, ως προς την καταβολή των αναδρομικώς οφειλομένων ποσών, για την κριθείσα ως αντισυνταγματική περικοπή των αποδοχών των Δικαστών.

Επίσης, έγινε δεκτή ομόφωνα η πρόταση του Προεδρείου και αποφασίσθηκε η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Καταστατικού της Ένωσης. Η πρόταση αφορούσε μεταξύ άλλων την θεσμοθέτηση διάταξης, που να προβλέπει το ασυμβίβαστο της θέσης του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, σε όλη τη διάρκεια της θητείας, με άλλη θέση, σε απόσπαση, στην οποία δεν ασκεί δικαιοδοτικά καθήκοντα, όπως απόσπαση σε θέση συμβούλου Υπουργού, απόσπαση σε θέση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, διαφώνησε το μέλος του ΔΣ, κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο οποίος ήταν και παραμένει σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, απαραίτητη κρίθηκε η θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου των δύο θέσεων, όπως τονίστηκε και από την Πρόεδρο κα Β. Θάνου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η Ένωση συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό, όπως άλλωστε συνέβη κατά το τελευταίο διάστημα και επομένως, δεν νοείται ούτε μπορεί να λειτουργήσει κανείς, κατέχοντας δύο θέσεις, με αντικρουόμενα συμφέροντα”. Η κα Θάνου κάλεσε τον κ. Λυμπερόπουλο να παραιτηθεί από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής για λόγους δεοντολογικούς. Ειδικά για το θέμα του κ. Λυμπερόπουλου, άλλωστε, η κ. Θάνου επισήμανε ότι η στάση του σχολιάζεται δυσμενώς από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έθεσε θέμα πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς χαρακτήρισε την παραίτηση του κ. Λυμπερόπουλου ζήτημα δεοντολογίας, που εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο.

Όσον αφορά το επιχείρημα του κ. Λυμπερόπουλου ότι το ασυμβίβαστο θα αντίκειται στο συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, η κ. Θάνου δήλωσε ότι δεν ευσταθεί, αφού ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα δικαιούται να επιλέξει τη μία εκ των δύο θέσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Λυμπερόπουλος ζήτησε από τα μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες, εφόσον κρίνουν ότι συνέπραξε στη θεσμοθέτηση αντιδικαστικών διατάξεων, με το θέμα να μην τίθεται τελικώς σε ψηφοφορία, διότι η απόφαση εναπόκειται αποκλειστικά στον κ. Λυμπερόπουλο και το εν λόγω ζήτημα είναι ηθικό και δεοντολογικό.

Το Lawnet.gr επικοινώνησε με τον κ. Λυμπερόπουλο, του οποίου η σχετική ανακοίνωση αναμένεται προς δημοσίευση.
 

Σχόλια