Συνέδριο για την “μάστιγα” των Βαλκανίων

0

Συνέδριο για το “Διασυνοριακό Έγκλημα στα Βαλκάνια” διοργάνωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Εισαγγελείς από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία, αλλά και 108 εισαγγελείς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας συμφώνησαν ότι αποτελούν πλέον «μάστιγα» βαλκανικές χώρες τα εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ναρκωτικών και οι νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τριών εγκλημάτων (εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος””) απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των εισαγγελικών αρχών των κρατών της Βαλκανικής και των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol, Eurojust, Olaf).

Επιπλέον, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με τα πορίσματα του συνεδρίου, θα συμβάλει ο εντοπισμός και η κατάσχεση των εσόδων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του «πόθεν έσχες», ιδίως των προσώπων που ασκούν κρατικές εξουσίες.
Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε η ανάγκη για σύγκληση των ποινικών νομοθεσιών των κρατών της περιοχής, τόσο από δικονομική όσο και από ουσιαστική άποψη.