Συνεργασία αμερικανικών δικηγορικών εταιρειών στην υπόθεση των Ελλήνων ομολογιούχων

0

Η Grant & Eisenhofer (G & E), μια από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες με ειδίκευση σε ζητήματα επενδύσεων, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Kyros Law Firm, στα πλαίσια εκπροσώπησης επενδυτών που ζημιώθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα» χρέους και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Στην Kyros Law Firm , η οποία εδρεύει στη Βοστώνη – με γραφεία και στην Αθήνα – κατέφυγε o Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος εκπροσωπεί 15.000 ιδιώτες Ελληνες ομολογιούχους. Πρόκειται για μια από τις ελληνικές ενώσεις επενδυτών, που μελετούν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής εναντίον εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, σχετικά με καταχρηστικές συναλλαγές, κατά το διάστημα που προηγήθηκε του αποκλεισμού πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τον Απρίλιο του 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters [Link], του παραρτήματος της εταιρείας Kyros Law Offices στην Αθήνα [Link], θα ηγείται ο κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος, πρώην επικεφαλής της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, της εταιρείας δηλαδή ενεργητικής διαχείρισης αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται δε, ότι o κ. Κυριακόπουλος [Link] χειρίζεται ήδη την αγωγή της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας εναντίον της Εθνικής Τράπεζας, για “δομημένα πακέτα” αποζημιώσεων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η μισή και πλέον αξία των οποίων χάθηκε, μετά τη συμφωνία PSI. (“Private Sector Involvement”).

«Μελετούμε περιπτώσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση σε credit default swaps (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση (“insider trading”) σε ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για τη συνεργασία με την G&E, καθώς, όπως δήλωσε, «πρόκειται για συμμαχία με την κορυφαία νομική εταιρεία στην προάσπιση των δικαιωμάτων μετόχων και επενδυτών, η οποία έχει χειριστεί υποθέσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σημαντικό νομολογιακό προηγούμενο στις ΗΠΑ και αλλού».

H Grant & Eisenhofer από την πλευρά της δήλωσε, ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την Kyros Law για υποθέσεις στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα επενδυτικών προσφυγών εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τη γνωστή αμερικανική δικηγορική εταιρεία.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο κ. Eisenhofer είχε καταθέσει έγγραφη πρόταση το 2011, προς την τότε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, για τη λήψη μέτρων εναντίον υπόπτων για κερδοσκοπικές πρακτικές στα ελληνικά ομόλογα, πρόταση που εν τέλει δεν υιοθετήθηκε.

Σχόλια