Συνέχεια των κινητοποιήσεων στις φυλακές

0

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η συνέχεια της απεργίας πείνας των κρατουμένων.
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής, χαρακτήρισαν τη συνάντηση «διερευνητική» και όπως δήλωσαν «δεν αποφασίζει η επιτροπή. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Οι φυλακισμένοι αποφασίζουν, διότι αυτοί είναι οι τελικοί αποδέκτες».
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με ομάδα κρατουμένων που θα έχει πολυεθνική εκπροσώπηση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις του ΚΕΣΦ, ενώ τόνισε ότι ήδη εκδόθηκαν εγκύκλιοι του υπουργείου που προβλέπουν αντικειμενικές διαδικασίες στο σύστημα των ευεργετικών ημερομισθίων και στις διαδικασίες για τη χορήγηση τακτικών και εκτάκτων αδειών σε κρατουμένους.
Ο κ. Χατζηγάκης πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές, όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, οι ανήλικοι κ.λπ. και γνωστοποίησε ότι εκτός από τα μέλη της διακομματικής επιτροπής βουλευτών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φυλακές και εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη.
Εν τω μεταξύ, ο Συνήγορος του Παιδιού κατήγγειλε ότι οι χώροι που κρατούνται ανήλικοι δεν εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης.
Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Παιδιού σημειώνει ότι τα Καταστήματα Κράτησης Νέων Αυλώνα, Βόλου και Κασσαβέτειας, Φυλακή Διαβατών, Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού και Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων, διότι εκτός της στέρησης της ελευθερίας, που κατά νόμο επιβάλλεται σε ανηλίκους που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, στους ανηλίκους κρατούμενους επιβάλλεται στην πράξη στέρηση και άλλων δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της θεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, όπως η τοξικοεξάρτηση και της μέριμνας για κοινωνική επανένταξη.