Συνεχίζεται η απεργία πείνας

0

Τους 7.000 πλησιάζουν οι απεργοί πείνας στις ελληνικές φυλακές, καθώς άλλα 59 άτομα από το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας προστέθηκαν στον μακροσκελή κατάλογο των κρατουμένων που διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό για τις συνθήκες κράτησης.

Τις τελευταίες μέρες τρεις κρατούμενοι έχουν πεθάνει, στα Γρεβενά, τη Χίο και τον Δομοκό.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των απεργών δίψας. Στις φυλακές Μαλανδρίνου δέκα έχουν σταματήσει να πίνουν νερό από το Σάββατο, γεγονός το οποίο επιδεινώνει ταχύτερα την κατάσταση της υγείας τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρει ότι η συμπλήρωση τριών εβδομάδων απεργίας πείνας κατατάσσει την κινητοποίηση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, σε μια από τις μεγαλύτερες του είδους πανευρωπαϊκά.

Η Πρωτοβουλία μαζί με άλλες οργανώσεις προγραμματίζει σήμερα διαδήλωση αλληλεγγύης, ενόψει της κατάθεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, νομοσχεδίου για τις φυλακές, τα μέτρα του οποίου χαρακτηρίζονται «ψίχουλα» από τους κρατούμενους.

Όπως σημειώνεται σε κείμενο αναλυτικών θέσεων της Πρωτοβουλίας, «οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης δεν απαντούν στα προβλήματα που σωρεύτηκαν στις φυλακές και οδήγησαν στη μαζική κινητοποίηση και δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των κρατούμενων απεργών πείνας. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει την αθλιότητα που επικρατεί στις φυλακές και το δίκαιο των αιτημάτων των κρατουμένων δεν ικανοποιεί κανένα ουσιαστικό αίτημά τους»

Εν τω μεταξύ, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση ενός ασφυκτικού κλίματος περιστολής ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και υπέρμετρης αυστηρότητας ως μέσου απόδειξης της εντιμότητας των δικαστών έχουν οδηγηθεί σε υπερπληθυσμό κρατουμένων που υπερβαίνουν τις 12.000 – χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι κρατούνται εν όψει διοικητικής απέλασης και όσοι κρατούνται δίκαια ή άδικα στα αστυνομικά τμήματα. Πρόκειται για πληθυσμό πενταπλάσιο σε σχέση με εκείνον του 1978 (τότε κρατούνταν 2.500 άνθρωποι) παρά την πληθώρα `«φιλελεύθερων» νομοθετημάτων των τελευταίων ετών που θα έπρεπε να συμβάλλουν στον αποπληθωρισμό των φυλακών και όχι στο αντίθετο».