Συνεχίζονται οι ποινικές διώξεις κατά δικαστικών

0

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα παραδικαστικά κυκλώματα συνεχίζεται η άσκηση ποινικών διώξεων κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για σοβαρά αδικήματα.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσο την άσκηση διώξεων κατά ενός αντεισαγγελέως Εφετών και μιας εισαγγελέως Πρωτοδικών, για κακουργήματα και πλημμελήματα, που διαπράχθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούσαν στα Χανιά.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών έχει τεθεί μεν σε προσωρινή αργία, επειδή υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, αλλά λόγω υπηρεσιακών αναγκών του Εφετείου της Σύρου (όπου είχε μετατεθεί από τα Χανιά), δεν του έχει κοινοποιηθεί η απόφαση της προσωρινής αργίας του και υπηρετεί κανονικά. Σημειώνεται ότι στις σχετικές δηλώσεις του δεν είχε συμπεριλάβει δύο πολυώροφα ακίνητα που έχει και τραπεζικές καταθέσεις 170 χιλιάδων ευρώ. Η εισαγγελέας έχει μετατεθεί από τα Χανιά στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, κατά του αντεισαγγελέως Εφετών παραγγέλθηκε η άσκηση δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ επάγγελμα και κατάχρηση εξουσίας (κακουργήματα) και για παράβαση καθήκοντος και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης (πλημμελήματα). Σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού, για κατάχρηση εξουσίας, σε βαθμό κακουργήματος.

Το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σχετίζεται με την αγορά ακινήτου από τον εισαγγελικό λειτουργό, αξίας 270.000 ευρώ και με την αγορά, δύο χρόνια αργότερα, δεύτερου ακινήτου, αξίας 205.430 ευρώ. Ο ίδιος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία από το εισόδημα των μελών της οικογένειάς του και το εφάπαξ της γυναίκας του, καθώς και ότι του δάνεισε χρήματα ο υπερήλικας πεθερός του.

Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, για το οποίο κατηγορούνται αμφότεροι, αφορά σε υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο, σχετική με «ανθρωποκτονία από αμέλεια» σε τροχαίο ατύχημα.

Ειδικότερα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί δεν άσκησαν ποινική δίωξη κατά του επιχειρηματία, που έχει Ανώνυμη Εταιρεία μπετόν στα Χανιά και με τον οποίο ο αντεισαγγελέας Εφετών είχε φιλικές σχέσεις. Ο επιχειρηματίας ναι μεν δεν οδηγούσε το αυτοκίνητο, αλλά ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ήταν συνυπεύθυνος και συγκατηγορούμενος στην ανθρωποκτονία από αμέλεια που διέπραξε ο οδηγός.

Επίσης, η «παράβαση καθήκοντος» συνίσταται σε παρέμβαση του αντεισαγγελέα Εφετών σε συναδέλφους του επί εκκρεμούς υποθέσεως που είχε οικονομικό αντικείμενο.

Σχόλια