Συνεχίζονται τα έργα εκτροπής του Αχελώου σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, καθώς και οικολογικές οργανώσεις, σχετικά με τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για τη συνέχισή τους.

Το ΣτΕ, μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, απέρριψε την αίτηση των παραπάνω φορέων για αναστολή δύο πράξεων της διοίκησης σχετικά με τα έργα εκτροπής του ποταμού, προσθέτοντας έτσι μία ακόμα απόφαση στη χρόνια δικαστική διαμάχη.

Συγκεκριμένα, οι αιτούντες, οι οποίοι ζητούσαν την αναστολή της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου, υποστήριζαν ότι ο Ν 3481/2006 με τον οποίο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι «επεμβαίνει στη δικαστική λειτουργία», καθώς έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Ζητούσαν επίσης την αναστολή της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία είχε ανατεθεί στην εταιρεία Μηχανική η αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς, που αποτελεί τμήμα των έργων εκτροπής.

Η συζήτηση της κυρίας προσφυγής έχει ορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο.