Σύννομο το πόρισμα Ζορμπά υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί

0

«Δεν χρειάζονται οι υπογραφές και των 11 μελών της Αρχής, προκειμένου να θεωρηθεί σύννομο το πόρισμα του κ. Ζορμπά, καθώς εν προκειμένω, ο κ. Ζορμπάς ενήργησε αυτοτελώς ως όργανο προανάκρισης και είχε από τον νόμο το δικαίωμα να συντάξει πορισματική έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς τη σύμπραξη και τη συνυπογραφή των λοιπών μελών της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος».

Τα παραπάνω υποστήριξαν έγκριτοι νομικοί της χώρας απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Γ. Κολιοκώστα, να επιστρέψει (επικαλούμενος τον νόμο 3424/2005) στον αποστολέα του το πόρισμα που του απέστειλε ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Ζορμπάς, προβάλλοντας το αιτιολογικό της έλλειψης υπογραφών και των άλλων μελών της Αρχής.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλη Κόκκινου, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Κολιοκώστας δεν είχε αρμοδιότητα να το κάνει αυτό, διότι ο κ. Ζορμπάς υπέβαλε κατά νόμον προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών την έκθεσή του και αυτός όφειλε να τη δώσει στον εφέτη ανακριτή που έχει ορίσει η Ολομέλεια».

Εξάλλου, όπως τονίζεται από τους νομικούς, σκοπός της Αρχής δεν είναι «να αναλίσκεται σε ατέλειωτα τυπολατρικά στοιχεία, αλλά η ουσιαστική καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος».