Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κλείσιμο της ΕΡΤ

0

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών της εταιρειών, με το σκεπτικό ότι το κλείσιμο ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε συνεδρίασή της κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε την προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του πρόεδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Στην προσφυγή τους η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρός της ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στη λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν προκύπτει υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ από την πλευρά της εκανε μνεία στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στα άρθρα 15 και 25 του Συντάγματος βάσει των οποίων είναι παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών της εταιρειών.