Συνυπαίτιος ο συνεπιβάτης για το μεθυσμένο οδηγό

0

Συνυπαίτιος σε περίπτωση πρόκλησης δυστυχήματος είναι όχι μόνο ο μεθυσμένος οδηγός, αλλά και ο συνεπιβάτης του, που γνωρίζει ότι ο πρώτος έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι, εάν υπάρξει θάνατος του συνεπιβάτη, οι συγγενείς του δικαιούνται μειωμένης αποζημίωσης.

Ο Αρειος Πάγος στο γενικότερου ενδιαφέροντος σκεπτικό της απόφαςής του, έρινε ότι «όταν ο συνεπιβάτης διαπιστώνει από τη συμπεριφορά του οδηγού ότι ο τελευταίος οδηγεί υπό την επήρεια μέθης και δεν αντιδρά, αναλαμβάνει και ο ίδιος, ως ένα σημείο τον κίνδυνο, να υποστεί τις συνέπειες της κατ΄ ανάγκη αμελούς οδήγησης από τον οδηγό που βρίσκεται σε μέθη».

Η συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο αφορούσε θανάσιμο τραυματισμό συνεπιβάτη, που συνέβη τον Ιούλιο του 1995, ύστερα από διασκέδαση (μαζί με τον οδηγό) σε νυχτερινό κέντρο και κατανάλωση αλκοόλ.

Η γυναίκα και η ανήλικη κόρη του συνεπιβάτη διεκδικούσαν αποζημίωση, αλλά ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι ο συνεπιβάτης έχει συνυπαιτιότητα και ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι μειωμένη.

Σχόλια