Σύσκεψη φορέων για την ενσωμάτωση της οδηγίας που επιτρέπει τη μακρόχρονη διατήρηση δεδομένων

0

Συσκέψεις φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει μεταξύ συναρμοδίων φορέων και υπουργείων για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία επιτρέπει τη μακρόχρονη διατήρηση δεδομένων, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να διευρυνθεί ο κατάλογος αδικημάτων για τα οποία θα διατάσσεται «νόμιμη συνακρόαση» των υπόπτων εγκληματικών πράξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, οι συσκέψεις για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/EK έχουν ξεκινήσει υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι, λόγω των έντονων αντιδράσεων εναντίον της, έχει «παγώσει» η εφαρμογή της τουλάχιστον ως τον Aπρίλιο του 2009.

Επίσης, εκκρεμεί προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της οδηγίας και έχει δηλωθεί επίσημα από 16 χώρες η αναβολή εφαρμογής της, ενώ δύο την καταψήφισαν.

Στο πλαίσιο εξάλλου των ίδιων συσκέψεων, εμφανίστηκαν αιτήματα από πλευράς Aστυνομίας, για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας για όλα τα αδικήματα (και όχι μόνο σε όσα χαρακτηρίζονται ως «σοβαρά» κατά τους νόμους 2225/94 και 3115/03), χωρίς να χρειάζεται προσφυγή στη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις συσκέψεις αυτές δεν κλήθηκε η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παρά το γεγονός ότι την αφορά άμεσα η δημιουργία τέτοιων αρχείων επικοινωνιών.

Σχόλια