Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων στα πολιτικά δικαστήρια

0

Τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά το σχεδιασμό και τη μελλοντική λειτουργία της επέκτασης του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Νικόλα Κανελλόπουλου. Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σήμερα λειτουργεί στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα επεκτείνεται και στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, ώστε να μπορεί να «υποδεχθεί» προτάσεις και σχετικά έγγραφα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωτοδικείου Πειραιώς,των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

– η σύσταση ειδικής επιτροπής για τον καθορισμό ενιαίου καταλόγου διαδικασιών και αντικειμένων ηλεκτρονικής κατάθεσης στα Πολιτικά Δικαστήρια της χώρας, και
– η άμεση τεχνική αναβάθμιση των εφαρμογών ηλεκτρονικής κατάθεσης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων.

Επίσης, ομόφωνη ήταν η άποψη σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών κατάθεσης, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με παράλληλη τήρηση των δικονομικών προθεσμιών.
 

Σχόλια