Συστάσεις και πρόστιμα από την Αρχή για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

0

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ασφαλιστική εταιρεία, γιατί θυροκόλλησε στην κεντρική είσοδο σπιτιού ασφαλισμένου της, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, ενώ και νοσοκομείο κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 3.000 ευρώ, επειδή διαβίβασε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας στην ασφαλιστική εταιρεία, πριν ενημερωθεί ο ασφαλισμένος.

Παράλληλα η Αρχή με την υπ αριθμ. 68/2006 απόφασή της απηύθυνε αυστηρή σύσταση σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και σε Τράπεζα γιατί εξέδωσαν πιστωτική κάρτα σε πελάτη χωρίς να την έχει ζητήσει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, τόσο το κατάστημα, όσο και η Τράπεζα «δεν μπορούν να προβαίνουν σε παράνομη συλλογή και εν γένει επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», ενώ ειδικότερα το κατάστημα «όταν ενεργεί για λογαριασμό των παραπάνω, οφείλει να συλλέγει και να χορηγεί στην εκδότρια πιστωτικής κάρτας εταιρεία τα στοιχεία μόνο όσων, κατόπιν προσήκουσας ενημέρωσης, αιτήθηκαν την σύμβαση με αυτή, για τον σαφή, καθορισμένο και νόμιμο σκοπό της εκτέλεσης της σύμβασης που συμφωνήθηκε».