Συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ οι προσφυγές κατά του Μνημονίου

0

Περισσότερες από έξι ώρες διήρκησε η συζήτηση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών που άσκησαν κατά του Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ κλπ.
Κατά τη συνεδρίαση οι σύμβουλοι Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου με τις εισηγήσεις τους πρότειναν να απορριφθούν οι προσφυγές, κρίνοντας ότι το μνημόνιο επέβαλαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, οι εισηγήτριες υποστήριξαν ότι το μνημόνιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και δεν απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφισή του στη Βουλή.
Στον αντίποδα, οι προσφεύγοντες, με τις αγορεύσεις τους, ζήτησαν να ακυρωθεί το μνημόνιο ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, στην αγόρευσή του, χαρακτήρισε πολιτικό κείμενο την εισήγηση της Σαρπ, η οποία κατά την άποψή του δεν αποτελεί νομικό κείμενο και ζήτησε από το δικαστήριο παρόμοιες εισηγήσεις να απορρίπτονται. Την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου υποστήριξε και η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, κ. Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, που αποκάλυψε, παράλληλα, ότι ήδη έχει κινηθεί από την Ένωση διαδικασία και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Στην αγόρευσή της, η κ. Τσίπρα, κάτι που επανέλαβαν στη συνέχεια και άλλοι εκπρόσωποι των προσφευγόντων, στάθηκε στο θέμα της προσβολής της αξιοπρέπειας του ανθρώπου μέσω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Στην δική τους τοποθέτηση, οι δικηγόροι του δημοσίου αναφέρθηκαν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και ανέφεραν ότι το μνημόνιο δεν αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα . Επιπλέον, τόνισαν ότι δεν εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες του κυρίαρχου κράτους σε διεθνή όργανα, ενώ χαρακτήρισαν τα μέτρα αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας, αλλά και αναλογικά στο μέτρο του δυνατού. Το δικαστήριο έθεσε προθεσμία ενός μήνα σε όλους για την υποβολή υπομνήματος και επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια