Συζητήθηκε στο ΣτΕ η εισαγωγή με εξετάσεις στα πρότυπα πειραματικά σχολεία

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν εχθές οι αιτήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ο νέος τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία, ο οποίος πρόκειται να ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων, πλέον η εισαγωγή των μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία θα πραγματοποιείται με εξετάσεις και όχι με κλήρωση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε πρότυπα δημοτικά, θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πρότυπο γυμνάσιο.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Γ’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι Δικηγόροι των Συλλόγων τόνισαν ότι η επίμαχη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής είναι ευθέως αντίθετη στη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, η οποία υποχρεώνει τον νομοθέτη να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Συνεπώς, οι μαθητές, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στα συγκεκριμένα σχολεία πριν την ψήφιση του Ν. 3966/2011, ο οποίος επέφερε τις αλλαγές στα πρότυπα πειραματικά σχολεία, εύλογα προσδοκούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο που φοιτούσαν. Επίσης, οι συνήγοροι των γονέων επεσήμαναν ότι η επίμαχη απόφαση δε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συνεπώς, είναι παράνομη ενώ με βάση τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν. 3966/2011, για θέματα τέτοιας φύσης απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης και όχι απόφαση Διοικούσας Επιτροπής.

Τέλος, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι η Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών Σχολείων έχει ευρείες αρμοδιότητες, οι οποίες αντλούνται από τον νόμο ενώ σημείωσαν ότι έχει, από το νόμο, δικαίωμα να καθορίζει εάν και πότε θα γίνονται οι εξετάσεις των μαθητών.

Σχόλια