Συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η αναίρεση για τη ΔΕΚΑ

0

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε την Παρασκευή η αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία είχαν ομόφωνα αθωωθεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά συναυτουργία.

Η αναίρεση έχει ασκηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή, που ισχυρίστηκε ότι εσφαλμένα το Εφετείο ερμήνευσε και εφάρμοσε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος και τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΚΑ. Και αυτό, γιατί η περιουσία της ΔΕΚΑ «συνιστά ταυτόχρονα και περιουσία του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τον οποιονδήποτε νομικό μανδύα που της πρόσδωσε ο νομοθέτης». Το Εφετείο, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα, με συνέπεια να επέλθει παραγραφή.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου και της ΔΕΚΑ υποστήριξαν ότι η Ανώνυμη Εταιρεία έχει ένα ιδιόμορφο νομικό πρόσωπο, που είναι μοναδικό και διαφοροποιείται από όλα τα άλλα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια