Σχέδιο για τον Ασωπό

0

Τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης για τον Ασωπό, παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη επίσκεψή της στα Οινόφυτα. Συνοδευόμενη από τους ειδικούς γραμματείς Υδάτων, Ανδρέα Ανδρεαδάκη και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, δεν έδωσε, ωστόσο, σαφές χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση. Κατέστη, πάντως, σαφές ότι ο Ασωπός θα πάψει να θεωρείται ο επίσημος αγωγός λυμάτων της βιομηχανικής ζώνης Βοιωτίας. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, το υπουργείο αναμένεται να καταργήσει τη σχετική υπουργική απόφαση του 1969 και να προχωρήσει σε ευρύτερη αναθεώρηση της νομοθεσίας, που διέπει τη διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων.
Σκοπός των επικείμενων ρυθμίσεων θα είναι, όπως επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος, ο Ασωπός να πληροί τις ίδιες οικολογικές προδιαγραφές με οποιοδήποτε άλλο ποτάμι της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται για την ύδρευση της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να μη χρησιμοποιούνται οι επικίνδυνες γεωτρήσεις.
Άμεση ήταν η αντίδραση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, που δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εφαρμόζονται ήδη από το 2007, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε σχετικά ότι πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων που έχουν συζητηθεί σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη.

Σχόλια