Σχόλια θεσμικών φορέων για το Πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης

0

Το LawNet.gr επικοινωνεί με εκπροσώπους θεσμικών φορέων από όλη την Ελλάδα, δίνοντας τους τη δυνατότητα σχολιασμού του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναμένουμε το σχέδιο νόμου

Ο κ. Π. Λυμπερόπουλος – Αν. Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μας δήλωσε σχετικά: “Η Ένωση θα τοποθετηθεί μόλις λάβουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου δηλ. μόλις μας κοινοποιηθεί το ολοκληρωμένο νομικό κείμενο”.

Δικηγορικός Σϋλλογος Λάρισας: Σχόλια προέδρου κ. Δ.Κατσαρού

Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ.Δ.Κατσαρός διατυπώνει μια σειρά ενστάσεων για τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται με τις νέες διατάξεις και σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας αυτό το εγχείρημα, όταν αυτή τη στιγμή οι Γραμματείες των Δικαστηρίων δεν έχουν ακόμα και την αναγκαία γραφική ύλη (κόλλα χαρτί, κ.λ.π), πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό μετά  μάλιστα το κύμα εξόδου από την υπηρεσία έμπειρων δικαστικών γραμματέων που επικράτησε τελευταία.”

Για  το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Κατσαρού πατήστε εδώ.

 

Δ.Σ. Πειραιά: Σχόλιο του προέδρου κ. Στέλιου Μανουσάκη

«Γενικά φέρνει καινούργια πράγματα. Θέλει ακόμη επεξεργασία και σκέψη. Δεν είναι ενταγμένο σε ένα συνολικό σχέδιο. Αλλάζει πολλά πράγματα, κάποια από αυτά προς θετική και κάποια προς αρνητική κατεύθυνση. Η ρύθμιση μεταφοράς ύλης στο Ειρηνοδικείο δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει. Ειδικά δε, η πρόβλεψη Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν είναι σωστή και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει. Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο έχει αρκετά πρακτικά θέματα, τελικά όμως μπορεί και να λειτουργήσει θετικά».

 

Δ.Σ.Α. – Δ. Βερβεσός

«Τα σημεία – «σκέψεις» του φερόμενου προς συζήτηση και διαβούλευση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί την 4η – χρονικά – απόπειρα της δρώσης πολιτειακής λειτουργίας, που επιχειρεί – κατά τη δήλωση βουλήσεως τουλάχιστον – των νομοθετούντων την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ήτις άπαντες – νομίζω – ευχόμεθα να στεφθεί με επιτυχία πράγμα το οποίο δεν επέτυχαν οι τρεις (3) προηγούμενες.Αναφορικά με τα ζητήματα μεταφοράς δικαστικής ύλης σε συμβολαιογράφους, ως μορφή επιτάχυνσης και αποσυμφόρησης της δικαστηριακής ύλης, φαίνεται πως ωριμότερες και νηφαλιότερες σκέψεις επικράτησαν, στην εκτίμηση μεταξύ ωφέλειας – ζημίας και δεν ήχθημεν σε αλυσιτελείς και λύσεις κλονιστικές της κοινωνικής διακινδύνευσης τους εννόμου αγαθού της απονομής της δικαιοσύνης».

Για  το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Βερβεσού πατήστε εδώ.

 

Δ.Σ. Καλαμάτας – Σχόλιο Προέδρου κ. Κ. Μαργέλη

«Το νομοσχέδιο έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Είναι βέβαιο ότι οι συντάκτες του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη μάχιμη δικηγορία. Έχουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς την επιβάρυνση των Ειρηνοδικείων, δεδομένου ότι ο όγκος δουλειάς τους έχει ήδη ανέβει λόγω των υποθέσεων με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δεν επαρκούν οι Ειρηνοδίκες και ως προς αυτό υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε σφόδρα αντίθετοι με την δημιουργία Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ως προς την επέκταση του ωραρίου θα ήταν καλύτερο να αρχίζει το δικαστήριο νωρίτερα, δηλαδή στις 8 το πρωί, αντί να τελειώνει αργότερα Συνολικά έχει και θετικές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο αποκλείεται να περάσει από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, και μάλιστα από το Σύλλογο Καλαμάτας».

 

Σχεικά Άρθρα
Υπ. Δικαιοσύνης: Πολυνομοσχέδιο 80 αλλαγών στη Δικαιοσύνη