spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣχόλιο Καθηγητή κ. Δημητρόπουλου για τις επόμενες μέρες και το ενδεχόμενο νέων...

Σχόλιο Καθηγητή κ. Δημητρόπουλου για τις επόμενες μέρες και το ενδεχόμενο νέων εκλογών

spot_img
spot_img
spot_img

Στο πλαίσιο σχολιασμού των πρόσφατων συνταγματικών εξελίξεων το lawnet.gr  επικοινώνησε με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο οποίος περιέγραψε την διερευνητική διαδικασία που θα ακολουθηθεί και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.

«Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 37 δύο βασικές κατηγορίες: την εύκολη περίπτωση που κάποιο κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή και την δύσκολη περίπτωση που δεν έχουμε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων με απόλυτη πλειοψηφία. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση ακολουθείται η διερευνητική διαδικασία, η οποία αναλύεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό των διερευνητικών εντολών και το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της σύγκλησης αρχηγών. Στο πρώτο στάδιο δίνονται τρεις διερευνητικές εντολές, μία στο πρώτο κόμμα, μία στο δεύτερο και μία στο τρίτο. Μπορεί να δοθεί και τέταρτη διερευνητική εντολή σε περίπτωση που έχουμε ισοψηφία κομμάτων. Οι εντολές δεν ακολουθούν αναγκαστικά η μία την άλλη, αν δηλαδή μία τελεσφορήσει οι άλλες προφανώς περιττεύουν. Αν στη διάρκεια της διερευνητικής διαδικασίας προκύψει υπόσχεση πλειοψηφίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει τη διερευνητική εντολή και την μετατρέπει σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στο δεύτερο στάδιο της διερευνητικής διαδικασίας, αν αυτή βγει άκαρπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά σε σύγκληση των αρχηγών όλων των κομμάτων που έχουν μπει στη Βουλή. Σύγκληση δεν σημαίνει απαραιτήτως συμβούλιο, γιατί μπορεί να τους καλέσει όλους μαζί ή και τον καθένα ξεχωριστά. Σύγκληση σημαίνει περισσότερο την επαφή μεταξύ των αρχηγών κομμάτων κατόπιν μεσολάβησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με σκοπό να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν αποτύχει αυτή η διαδικασία διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.

Σε περίπτωση νέων εκλογών αυτές θα είναι χωρίς σταυρό προτίμησης, δηλαδή με λίστα, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία. Θα γίνουν επίσης οπωσδήποτε με την τελευταία απογραφή με βάση το Σύνταγμα. Οφείλεται σε ολιγωρία της υπηρεσίας ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 μέχρι σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη και οι εκλογές που πέρασαν θα έπρεπε να γίνουν με βάση την τελευταία απογραφή, αν η υπηρεσία τα είχε δημοσιεύσει εγκαίρως. Όπως και να έχει το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Όταν και όποτε λοιπόν γίνουν νέες εκλογές, θα είναι με την τελευταία απογραφή. Η διενέργεια νέων εκλογών με βάση την τελευταία απογραφή θα αλλάξει όλη την γεωγραφία των εκλογών, όσον αφορά την κατανομή των εδρών και τις εκλογικές περιφέρειες».

Σχετικά άρθρα

Συνταγματικές προβλέψεις και σχόλια για το σχηματισμό κυβέρνησης
 

spot_img

Lawjobs