Συνάντηση της ΟΔΥΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης

0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, εχθές, Τρίτη 19/11, συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον υπουργό δικαιοσύνης, Κ.Τσιάρα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ:

“Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/11/2019 συνάντηση μελών του Προεδρείου του Δ.Σ. της
Ο.Δ.Υ.Ε. με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα. Η συνάντηση έγινε μετά από αιφνιδιαστική πρόσκληση του κ. Υπουργού. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων του Κλάδου, όπως έχουν ήδη και από καιρό υποβληθεί, με γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα για τα επί μέρους ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση:

Α) Έγινε αναφορά από τον Υπουργό στο θέμα της προώθησης προς ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και μας τόνισε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του για τον επόμενο μήνα, έχοντας ως βάση το Σχέδιο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της οποίας το έργο κρίνεται ως θετικό, με τυχόν παρεμβάσεις που γίνουν κατόπιν συνεννόησης και με την ΟΔΥΕ.

Β) Για τους διορισμούς μέσω των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και προσωπική του παρέμβαση για να ολοκληρωθούν οι επικείμενες προσλήψεις. Επίσης, κατά τον Υπουργό, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι και η ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών για επιμέρους νέες προσλήψεις στο Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία αλλά και το Εφετείο της Αθήνας, όπου αντιμετωπίζονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Επισημάναμε δε την ανάγκη να μείνει ανοικτός ο πίνακας επιτυχόντων της 8Κ/2017 προκήρυξης, ως προς τον Κλάδο ΔΕ Γραμματέων και οι όποιες προσλήψεις, να γίνουν από τον πίνακα αυτό, μιας και οι διαδικασίες που ακολουθούνται, κατόπιν και των δικαστικών αποφάσεων για την 1Κ/2017 προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη για πενταετή προγραμματισμό προσλήψεων, καθόσον την επόμενη χρονιά, λόγω συμπλήρωσης των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων θα αποχωρήσει από τις δικαστικές υπηρεσίες. Επίσης, ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να οριστικοποιηθεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις υφιστάμενες ελλείψεις για το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας.

Γ) Επίσης ο Υπουργός έδειξε απόλυτα σύμφωνος με τις Ειδικές και Ιδιαίτερες Συνθήκες Εργασίας μας και με την άδικη μισθολογική μας αντιμετώπιση. Διαβεβαίωσε δε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, προκειμένου, αφενός μεν να αναγνωρισθούν θεσμικά – ακόμα και μέσω των Κωδίκων – οι «Ειδικές Συνθήκες» εργασίας μας, αλλά και να τύχει αυτή η αναγνώριση των αντίστοιχων οικονομικών παροχών.

Δ) Για το θέμα των υλικοτεχνικών υποδομών, έγινε αναφορά στα πολύ σημαντικά ζητήματα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης στα Πολιτικά Δικαστήρια και την επέκταση τους και στα Ποινικά Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των Δικαστικών Υπηρεσιών με την εφαρμογή σ΄αυτές των νέων τεχνολογιών και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων Δικαστικών Κτηρίων. Θεώρησε δε ο Υπουργός ως δεδομένη την επέκταση της διαδικασίας μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ε) Για το Ταμείο Αρωγής, μας ανέφερε ότι, δόθηκε εντολή για την άμεση νομοθετική ρύθμιση που αφορά την μεταφορά του υφιστάμενου λογαριασμού απ’ το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη σύνταξη υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία της επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την διαχείριση αυτού του λογαριασμού.

Στ) Σχετικά με τα οδοιπορικά των Επιμελητών των Δικαστηρίων, υποβάλαμε αίτημα για τον διπλασιασμό του ποσού αυτού που αντιμετωπίστηκε θετικά.

Ζ)Συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί και επικαιροποιηθεί η τελευταία ανακατανομή των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων, με πρωτοβουλία που θα αναλάβει η ίδια η ΟΔΥΕ.

Εκτός των ανωτέρω, τονίσαμε στον Υπουργό την ανάγκη στελέχωσης και μηχανοργάνωσης του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου που αφορά τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, μιας και παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις για την υλοποίηση των υπηρεσιακών διαδικασιών αλλά και των αιτημάτων που υποβάλλουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι καθώς και την επιτακτική ανάγκη και η ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που είναι και γενικότερο αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Αυτό που συμφώνησαν και οι δύο πλευρές ήταν ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, με διάθεση να δρομολογηθούν λύσεις στο μεγάλο πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των Δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διεκδικήσεις του Κλάδου δεν εξαντλούνται στις συναντήσεις και τις όποιες υποσχέσεις για λύσεις από την πολιτική ηγεσία, αλλά προωθούνται δυναμικά μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των συναδέλφων, με οδηγό μας πάντα τις αποφάσεις του Τακτικού Συνεδρίου στα Καμένα Βούρλα τον Νοέμβρη του 2018. Έτσι, με αφετηρία τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης των Προέδρων των Δ.Σ. όλων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 και την Παράσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την επόμενη ημέρα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, δρομολογούμε την αγωνιστική μας δράση, για να γίνουν πράξη τα χρονίζοντα δίκαια αιτήματά μας.”

Σχόλια