ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση πρότασης νόμου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

0

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την ομοφυλοφιλική κοινότητα «να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να διασφαλίσει αγωνιστικά ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή».

Σε σχετική του ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτικά αναφέρεται:
«Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου φέρνει ξανά το ελληνικό κοινοβούλιο ενώπιον ενός ζητήματος που θα ήθελε να έχει ξορκίσει οριστικά: την ψήφιση ενός νόμου, όπως ο 3719/2008, που αντί να αίρει κάποιες από τις χρόνιες διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες, δημιουργούσε νέες.

Καταθέτουμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου για ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (κοινωνικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, κληρονομικά, κ.λπ.), για όσους το συνάπτουν. Ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που θα λύνει υπαρκτά προβλήματα, θα καταπολεμά τον ρατσισμό και θα δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο με τη σειρά του θα συμπαρασύρει και άλλες διακρίσεις».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εθνικές νομοθεσίες των ευρωπαϊκών κρατών ρυθμίζουν με θετικό τρόπο στην πλειοψηφία τους τη συμβιωτική σχέση ομόφυλων προσώπων, είτε με την πρόβλεψη δυνατότητας σύναψης γάμου (Βέλγιο, Γαλλία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε με την πρόβλεψη δυνατότητας σύναψης συμφώνου συμβίωσης (Ανδόρα, Σλοβενία, Ελβετία, Γαλλία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο), με διαβαθμίσεις και παραλλαγές σε παρεπόμενα δικαιώματα. Μόλις το 2013, η Γαλλία νομοθέτησε τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, παρότι από τη δεκαετία του ΄90 ρυθμίζονταν θεσμικά οι συμβιωτικές σχέσεις ομοφύλων στο πλαίσιο του Συμφώνου Συμβίωσης.

Σχόλια