Τα αδιέξοδα του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ανέδειξε η ΕΕΔΑ

0

Αντιμέτωποι με καθεστώς ομηρίας βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εναπόθεσαν στη χώρα μας λίγες ελπίδες για καλύτερη ζωή, όπως υπογράμμισαν χθες νομικοί που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στη Θεσσαλονίκη.
Η συνέντευξη τύπου είχε θέμα «Μεταναστευτικά αδιέξοδα: Θεσμικές εμπλοκές και κοινωνικές αγριότητες». Εισηγήσεις έκαναν ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, Κ. Τσιτσελίκης, ο καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΔΑ, Ν. Παρασκευόπουλος και ο διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος Ν. Χατζηνικολάου. Παρέμβαση απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis, Τζανέτος Αντύπας, ο οποίος ανέφερε ότι περίπου 2.500 ασυνόδευτα παιδιά μπήκαν στην Ελλάδα φέτος και είτε έμειναν στη χώρα μας είτε ταξίδεψαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως θύματα δουλεμπόρων.
Στην εκδήλωση υπογραμμίστηκε ότι «τα θέματα που αφορούν τους μετανάστες τέμνουν όλη την ύλη των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αναδεικνύοντας με τον πιο μεστό τρόπο τα δικαιοκρατικά ελλείμματα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας στο σύνολό της». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις τροπολογίες του μεταναστευτικού νόμου που τέθηκαν σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι: «Οι διατάξεις αυτές, αλλά και οι διαδικασίες υλοποίησής τους, προβληματίζουν διπλά: προσπαθώντας να ενισχύσουν τη “δημόσια ασφάλεια”, εν τέλει την υπονομεύουν, καθώς αφαιρούν πολύτιμο κεκτημένο δυναμικό από τη συστατική της “ασφάλεια δικαίου”, και μάλιστα μέσα από μια επιδερμική και εύπεπτη μηχανική της καταστολής». Έτσι, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά πως «μια νομοθεσία με περιττές ή δυσανάλογα βαριές ποινικοποιήσεις σε βάρος των “λαθραίων”, παράγει περισσότερους κινδύνους απ όσους αποσοβεί».

Σχόλια