Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της συνάντησης του ευρωπαίου Επιτρόπου με τον υπ. Δικαιοσύνης

0

Ειδικότερα, ο κ. Muižnieks ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπουργό, κ. Αντ. Ρουπακιώτη, τον υφυπουργό, κ. Κ. Καραγκούνη, το γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γ. Σούρλα και το γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Μ. Σκανδάμη αναφορικά με το νομοσχέδιο, στο οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή απόφαση-πλαίσιο για το ρατσισμό και τη ξενοφοβία ενώ κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να τον ενημερώσουν για το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη μη μετατροπή και τη μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Επίσης, ο Επίτροπος ζήτησε διευκρινίσεις για τις καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους εις βάρος αλλοδαπών, τα οποία φαίνεται να μην αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με την επιβαρυντική περίσταση, η οποία προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ζητήθηκε και το ενδεχόμενο κατάργησης του παραβόλου των 100 ευρώ, η καταβολή του οποίου είναι προϋποθέση για την καταγγελία εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.

Ο κ. Ρουπακιώτης, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Επίτροπο για την πορεία του σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών, με τα οποία το υπουργείο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας και στην προστασία των θυμάτων. Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Muižnieks, στο πλαίσιο των επαφών του, συναντήθηκε και με την Συνήγορο του Πολίτη, κ. Καλλιόπη Σπανού ενώ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί σήμερα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ι. Τέντε.

Σχόλια