Τα βασικά προβλήματα των φυλακών διαπίστωσε από κοντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στον Κορυδαλλό

0

Την πρώτη επίσκεψη υπουργού στις πτέρυγες των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, όπου και συνομίλησε με κρατουμένους, έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Απόστολο Κατσιφάρα και τη βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.
Ο κ. Καστανίδης άκουσε τα προβλήματα καταδικασθέντων και προφυλακισθέντων, συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων και με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος, Παύλο Δουλάμη και διαπίστωσε τις εκρηκτικές διαστάσεις του ζητήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι κενές θέσεις στο προσωπικό φύλαξης, οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές ήταν ακόμα μερικά από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στον υπουργό.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε τη βούλησή της να προχωρήσει σε καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στις φυλακές της χώρας, πραγματοποιώντας επισκέψεις ανάλογες με τη χθεσινή, και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται η μείωση του ορίου της προσωρινής κράτησης, το οποίο σήμερα είναι το 18μηνο, ενώ θα αναζητηθεί λύση και για την επαναπροώθηση των αλλοδαπών κρατουμένων στις πατρίδες τους μετά την έκτιση της ποινής τους.
«Θα δώσουμε απάντηση στα προβλήματα με τη συμμετοχή και την εγγύηση ανεξάρτητων Αρχών και μη κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής είναι η σοβαρή αλλαγή του σωφρονιστικού μας συστήματος», τόνισε ο κ. Καστανίδης. «Θα αλλάξουμε τα πράγματα σε κατεύθυνση που το εργασιακό περιβάλλον, οι συνθήκες αλλά και οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την προετοιμασία για την έξοδο, θα απαντούν σε ένα μεγάλο κενό του σημερινού σωφρονιστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας αναφερόμενος στην ομαλή κοινωνική επανένταξη όσων εξέτισαν την ποινή τους.
Από την πλευρά της, η κ. Σπανού εντόπισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα τον υπερπληθυσμό στις φυλακές. Το φαινόμενο οφείλεται και στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. «Άνθρωποι μένουν μέσα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, με το ενδεχόμενο πάντα να αθωωθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη.

Σχόλια