Τα μέτρα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος

0

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος προβλέπει την αποφυλάκιση 1.500 και πλέον κρατουμένων αλλά και ευνοϊκές διατάξεις για τους παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών.

Ωστόσο, η απεργία πείνας των κρατουμένων συνεχίζεται για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Αναλυτικότερα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει: Όλοι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτής για διετή καταδίκη και το ένα τρίτο αυτής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.

Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή. Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.

Στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, εφόσον εκτίσουν τα τρία πέμπτα της ποινής τους αντί των τεσσάρων πέμπτων που ισχύει ως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα και ιδιαίτερα για όσους εμπορεύθηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Θεσπίζεται σύντομα η επέκταση της υφ όρων απόλυσης, πέραν από τους πάσχοντες από AIDS και για τους τετραπληγικούς για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση. Για τις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην καθιέρωση για πρώτη φορά της συγχώνευσης των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων, ρύθμιση η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο καθεστώς αδειών έκτισης των ποινών και άλλων ευεργετημάτων.

Συγκεκριμένα, για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλέπονταν χρόνος παραγραφής της ποινής το ένα έτος, ο χρόνος αυτός μειώνεται σε έξι μήνες, ενώ όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τους έξι μήνες παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου.

Για τη χορήγηση των αδειών με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά μία ημέρα η άδεια των κρατουμένων και εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικών αδειών στους καταδίκους για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, με εκείνες που ισχύουν για τους καταδίκους για άλλα εγκλήματα.

Επιπλέον για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του ένα πέμπτου της ποινής και η κράτηση να έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Ακόμη ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι ήδη καθιερώθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη της διακομματικής επιτροπής της βουλής και στους εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, ενώ ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η απόφαση – πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης 2004/757 για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης με ειδική διάταξη, ο άμεσος 24ωρος έλεγχος εκείνων που συλλαμβάνονται αν έχουν πάρει ουσίες, ώστε να γίνεται διαχωρισμός με τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει και δεύτερη δέσμη μέτρων, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, που θα προβλέπουν την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ και τη χορήγηση μεθαδόνης στους εξαρτημένους κρατούμενους.