Τέλος με απόφαση του ΕΔΑΔ στις φωτογραφίσεις νεογνών στα ιδιωτικά μαιευτήρια

0

Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και επιδίκασε αποζημίωση 8.000 ευρώ στους ενάγοντες Δημήτρη Ρέκλο και Βασιλική Νταβούρλη, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενοι για τη φωτογράφιση του νεογέννητου παιδιού τους από επαγγελματίες φωτογράφους σε ιδιωτική κλινική χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Οι γονείς του Αναστάσιου Ρέκλου προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 25 Αυγούστου του 1997 όταν ανακάλυψαν ότι η κλινική επέτρεψε σε επαγγελματία φωτογράφο να εισέλθει σε αποστειρωμένη μονάδα, όπου μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό είχε άδεια εισόδου.
Ο φωτογράφος έβγαλε δύο φωτογραφίες του νεογέννητου Αναστάσιου στο πλαίσιο της υπηρεσίας για παροχή φωτογραφιών στους γονείς, που προσφέρουν τα ιδιωτικά μαιευτήρια στους πελάτες τους.
Οι γονείς ζήτησαν από την κλινική τα αρνητικά των φωτογραφιών αλλά αυτή αρνήθηκε να τους τα παραδώσει.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση των γονέων για αποζημίωση και το ζεύγος Ρέκλου άσκησε έφεση ανεπιτυχώς το Σεπτέμβριο του 2002 και αργότερα προσέφυγε στον Άρειο Πάγο επικαλούμενο παραβίαση του δικαιώματος στην «αξιοπρέπεια» και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή τους ως υπερβολικά αόριστη και οι γονείς προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ.
Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων πρόσβασης σε δίκη και της προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Σχόλια