Τέλος στην απεργία πείνας των κρατουμένων

0

Έληξε η απεργία πείνας των κρατουμένων σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης.
Οι κρατούμενοι χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ως το “πρώτο βήμα” στον αγώνα που έδωσαν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων, το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματα των φυλακισμένων.
«Το υπουργείο οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δε λύνει τα βασικά προβλήματά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι εξακολουθούν να απαιτούν από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων.
Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», αναφέρει η Επιτροπή Κρατουμένων.
Νωρίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν οδηγήσει ως τον Απρίλιο στην αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα θα κατατεθεί εντός της ημέρας προς ψήφιση στη Βουλή.