Την Πέμπτη η δίκη για την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ

0

Την Πέμπτη ξεκινάει στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η δίκη των πέντε ανηλίκων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει βδομάδες. Στη δίκη έχουν κληθεί για να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού.

Τα παιδιά είναι ένα αλβανικής και ένα ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Αλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Θεσσαλονίκης, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μ. Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη.

Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Όπως αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι φέρονται να είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Αλεξ, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, στην πλατεία Ελιάς της Βέροιας. Τότε του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να διαφύγει και καταδιώχτηκε από την παρέα των πέντε αγοριών μέχρι την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου του επιτέθηκαν εκ νέου.

Σύμφωνα με το βούλευμα το θύμα δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σ’ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην οδό Έλλης, με τελικό αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Οι πέντε ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν, με καρότσι οικοδομικών έργων, το άψυχο σώμα του Αλεξ στην περιοχή, όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.

Για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.

Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.

Σχόλια