Την Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

0

Την Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ, τρίωρη στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 το πρωί). Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής, προστέθηκε ρύθμιση, η οποία προβλέπει:

«Σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συμβούλιο εργαζομένων ή ένωση προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82, είτε γιατί δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύστασή τους είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κατόπιν κοινού σχετικού εγγράφου αιτήματος του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης που αφορά η διευθέτηση και του εργοδότη. Το κοινό αίτημα υποβάλλεται προς επικύρωση από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αρμόδια Επιτροπή Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας. Η Επιτροπή επικυρώνει το σχετικό αίτημα εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών. Από της επικυρώσεώς του το σύστημα διευθέτησης δεσμεύει το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης που αφορά η διευθέτηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα λένε πως στο κείμενο της προσθήκης δεν είναι σαφές ότι η διευθέτηση δια γραπτής συμφωνίας θεσμοθετείται μόνον στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους. Επίσης, τονίζουν ότι παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να εκβιάσει τον εργαζόμενο, να αποσπάσει την υπογραφή του και να αποκτήσει έτσι το πλεονέκτημα της διευθέτησης χωρίς πραγματική συμφωνία.

Σχόλια