Το αδιαχώρητο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών

0

Τεταμένη είναι η κατάσταση στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όπου σε κελιά των δύο ατόμων στοιβάζονται έξι, ακόμη και επτά κρατούμενοι.

Την υπερπληρότητα των φυλακών φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η διεύθυνση της φυλακής στην αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) κατά την εκεί επίσκεψή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία μεταξύ των θέσεων και των φυλακισμένων είναι περίπου μία προς δυόμισι.

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών κρατούνται σήμερα 614 υπόδικοι και κατάδικοι, ανάμεσά τους 15 ανήλικοι, τη στιγμή που οι υποδομές αρκούν για περίπου 250 άτομα. Την ίδια ώρα, από το σύνολο των κρατουμένων ο ένας στους τρεις (36,8%) είναι αλλοδαπός, ήτοι 226 άτομα, εκ των οποίων 11 ανήλικοι. Τη μερίδα του λέοντος των αλλοδαπών κατέχουν οι κρατούμενοι από την Αλβανία (122), τη Βουλγαρία (34), τη Γεωργία (23) και τη Ρουμανία (9).

Οι περισσότεροι εκ των κρατουμένων εκτίουν ποινές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου.

Όπως παρατήρησε η αντιπροσωπεία του ΔΣΘ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό του Μανώλη Λαμτζίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Ελευθέριο Μυλωνά, Γιάννα Παναγοπούλου και Καλυψώ Γούλα, η υπερπληρότητα των φυλακών εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για τους κρατουμένους. Ακόμη χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το μεγάλο αριθμό των προσωρινά κρατούμενων και αυτών που κρατούνται για αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά.
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένα μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια συστηματική υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη μπορεί να καλυφθεί από τη λειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων που υπάρχει σήμερα δίπλα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η νέα δικαστική φυλακή των Γρεβενών προκειμένου να υποδεχθεί τους κρατούμενους που πλεονάζουν. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ο ΔΣΘ θα στηρίξει ηθικά και υλικά όλες τις προσπάθειες που έχουν σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο επισκέπτονται περίπου 60 κρατούμενοι.

Σχόλια